Stappenplan-Voetentraining

Stap voor stap naar optimaal functioneren van de voeten.

De voeten vormen letterlijk de basis van de hele lichaamshouding: de positie van de voeten werkt door in de enkels, knieën, heupen, rug en zelfs de nek en schouders. Zo kunnen problemen met de voeten ook klachten veroorzaken in andere delen van het lichaam. Maar andersom geldt dit net zo goed: wanneer iemand bijvoorbeeld bewust de rug rechter houdt, het bekken iets kantelt of de knieën uitdraait, dan zal dat de stand van de voeten veranderen en zo eventuele voetklachten erger maken of juist verlichten. Kortom, de voeten kunnen niet los gezien worden van de rest van het lichaam.

In onze benadering bekijken we in hoeverre het mogelijk is om de voetklachten te verhelpen op een zo actief mogelijke manier.

Dit kan door oefentherapie, wij gaan ervanuit dat alles trainbaar is: het lichaam bestaat uit levend materiaal dat zich voortdurend aanpast aan hoe het gebruikt wordt. Dit heet “adaptief vermogen”. Dat adaptief vermogen neemt weliswaar af met de leeftijd, maar verdwijnt nooit helemaal: het blijft bestaan zolang je leeft. Maar je moet er wel wat voor doen, het gaat niet zomaar vanzelf.

Een andere belangrijke therapievorm die het zelf herstellend vermogen van de voeten stimuleert zijn proprioceptieve zolen (podoposturale therapie).
Proprioceptieve inlegzolen zijn zeer dun en hebben verhogingen die maar een paar millimeter hoog zijn. Deze verhogingen activeren bepaalde drukgevoelige punten in de voetzool. De daarin gelegen zenuwen activeren op hun beurt bepaalde spieren in het lichaam of ontspannen ze juist. Dit gebeurt op een reflexmatige manier: de spieractiviteit ontstaat zonder dat daar bewuste controle voor nodig is. Op deze manier wordt vanuit de voeten de hele lichaamshouding beïnvloed. Een belangrijk verschil met de mechanische steunzolen is dus dat de voet niet zozeer passief gesteund wordt, maar de spieractiviteit prikkelt en de voeten ‘uitnodigt’ om actief te participeren.

Daar waar nodig wordt gebruik gemaakt van mechanische steunzolen of elementen (Registerpodologie).
Steunzolen kunnen op een mechanische manier de voet ondersteunen. Pijnlijke plekken onder de voet worden vrij gelegd, waardoor er minder druk op komt, en delen van de voet die doorzakken worden van onderaf gesteund, waardoor de gewrichten in de meest gunstige positie kunnen bewegen. Dit soort steunzolen kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij zeer acute en heftig klachten: ondersteunen van de voeten kan dan de rust creëren die nodig is om herstelprocessen op gang laten komen. Ook zijn ze zeer geschikt wanneer blijkt dat iemand niet in staat is om op een actieve manier de voetpositie te verbeteren, bijvoorbeeld als gevolg van een afwijkende voetvorm, gewrichtsinstabiliteit, ziekte, of vergevorderde artrose (“slijtage”).

In onze benadering bekijken we in hoeverre we de functies van de voeten en houdingsketen kunnen verbeteren op een actieve manier. Ondersteuning wordt gebruikt wanneer dit nodig is echter wanneer mogelijk wordt deze ook weer afgebouwd.

Als de voeten het zelf kunnen dan moet je zie die kans altijd geven. Op korte maar vooral lange termijn geeft dit de beste resultaten en optimaal belastbaar bewegingssysteem.

Visie van TW Podologie

Wat voeten zelf kunnen willen voeten zelf doen

img

Voeten zijn krachtig, weerbaar en kunnen een hoge belasting verdragen. Echter allerlei factoren, zoals trauma’s, verkeerd schoeisel en problemen a.g.v. de houding zorgen voor problemen. De voet ontwijkt deze problemen om klachten te voorkomen. Dit noem je compenseren waardoor klachten pas na jaren ontstaan. TW Podologie gaat op zoek naar de oorzaken, kijkt naar de compensaties en schat samen met u in hoe de weg terug te bewandelen naar weerbare, functionele voeten zonder klachten. Wat voeten zelf kunnen, willen voeten zelf doen.

Ton Willemsen

Facebook